Het businessmodel van gratis storagediensten

Dropbox, Microsoft SkyDrive, Box, Wuala, Copy en Google. Steeds meer bedrijven bieden enkele gigabytes aan online opslagruimte aan. Helemaal gratis. Wat is er zakelijk gezien zo aantrekkelijk aan dit businessmodel? ISPam.nl vroeg het aan een aantal diensten.

Onlangs is de cloudstorage dienst Copy van Barracuda Networks van start gegaan. “Het is niet onze bedoeling om grote winsten binnen te halen met Copy.com”, erkent een woordvoerster van LaCie direct. “We hebben liever een grote positieve impact op de markt en zien dit als een aanvullende dienst op de storagebusiness in zijn geheel.”

Volgens de woordvoerster is storage een commodity. “Het is een bijkomend product dat we leveren bij de software en functies waar we ons liever op focussen.”

Verlenging
Ook hardwarefabrikant LaCie is al enige tijd actief op de cloudstorage markt met de dienst Wuala. “We zien cloudstorage niet als de nieuwste grote kans op de markt, maar het biedt wel perspectieven om gemakkelijk en veilig bestanden op te slaan, te delen en te backuppen. Dat zal snel een trend worden”, voorspelt een woordvoerder van LaCie.

LaCie ziet Wuala vooral als verlenging van de huidige storage-portfolio. Het bedrijf zet in op hybride, dus backup en opslag van bestanden zowel in de cloud als lokaal. “De reden dat Wuala gratis is, is omdat het nog een relatief nieuwe dienst is en omdat we willen dat zoveel mogelijk mensen kennis maken met de kwaliteit en het gebruiksgemak van de dienst. Mensen gaan toch niet iets kopen voordat ze het zelf gezien of geprobeerd hebben.”

De tweede reden voor LaCie om gratis opslagruimte bij Wuala te bieden, is meer van educatieve aard. “We hopen dat mensen op die manier zelf kunnen ontdekken wat de cloud is en het zullen gaan waarderen.”

Gezonde marge
Een andere partij die flink aan de weg timmert met gratis opslagruimte, is Strato. “Strato is een volle dochteronderneming van Deutsche Telekom. Dat wil zeggen dat er nogal wat financiële kracht  achter zit en er voldoende opslagruimte beschikbaar is”, legt Strato-woordvoerder Teus van Mourik uit.

“Online storage is niet ons hoofdproduct maar één van de bijproducten die eenvoudig gesubsidieerd kunnen worden uit de inkomsten van de primaire hostingproducten”, vertelt de Strato-zegsman. “De storage dienst HiDrive is eerder te zien als een uitbreiding van ons productportfolio zodat alle diensten bij één en dezelfde aanbieder onder te brengen zijn.”

Desondanks zijn de marges ‘noch gering noch hoog’ te noemen. “Maar omdat we de opslagcapaciteit in eigen beheer hebben, zou ik eerder willen spreken van een gezonde verantwoorde marge”, aldus Van Mourik.

Zoals bij veel storagediensten zijn er bij HiDrive naast de gratis versie ook diverse betaalde pakketten beschikbaar. “De verschillen zitten hem in het feit dat de gratis variant minder features (protocollen) en geen gratis helpdesk kent. Bovendien is de opslagcapaciteit bij de gratis dienst beperkt tot 5 GB. Het betaalde product kan groeien tot 5 TB”, legt Van Mourik uit. “Het freemium product is wellicht te vergelijken met aanbiedingen van melk en boter in de supermarkt; deze dienen om de klant binnen de deur te krijgen.”